Якуб Колас. «Дзядзька-кухар» (урывак з паэмы «Новая зямля»). Пра выразнае чытанне паэтычных твораў
Меню

Ведаць:

  • змест урыўка «Дзядзька-кухар»
  • вызначальныя рысы характару галоўнага героя дзядзькі Антося
  • прыёмы стварэння вобраза Антося ва ўрыўку «Дзядзька-кухар»

Умець:

  • даваць характарыстыку галоўнаму герою
  • падбіраць цытаты для характарыстыкі галоўнага героя
  • вызначаць ролю галоўнага героя ў жыцці сям’і Міхала

1.Укажыце сапраўднае прозвішча, імя, імя па бацьку Якуба Коласа:

2.Укажыце назву твора, з якога быў узяты ўрывак “Дзядзька-кухар”:

3.Укажыце літаратурны жанр твора Якуба Коласа “Новая зямля”, з якога ўзяты раздзел “Дзядзька-кухар”:

4.Выберыце імёны дзяцей, якія сустракаюцца ў раздзеле “Дзядзька-кухар”:

Антось
Міхаліна
Алесь
Ясь
Костусь

5.Выберыце назву кулінарнай стравы, якую надумаў прыгатаваць дзядзька Антось:

6.Укажыце “і што за Ліпава такое”:

7.Адзначце асноўныя рысы характару дзядзькі Антося:

празмерная строгасць у абыходжанні з дзецьмі
дабрыня, душэўная чуласць да дзяцей і дарослых
розум, кемлівасць, дасціпнасць
неахайнасць, недбальства
разнастайныя ўмельствы, багаты жыццёвы вопыт
пачуццё гумару, нязлоснае, добразычлівае стаўленне да людзей і жыццёвых з’яў

8.Укажыце радкі з твора Я.Коласа “Дзядзька-кухар”, у якіх сустракаюцца эпітэты:

дуб каранасты
зоры глядзяць
як лунь, белы дзед
удзірванелы курган векавечны
рака шумнацечная

9.Выберыце азначэнне паняцця “гумар”:

10.Выберыце, якім настроем прасякнуты раздзел “Дзядзька-кухар”: