Ядавітыя грыбы. Ядавітыя расліны
Меню

Ведаць:

  • пра найбольш распаўсюджаныя ядавітыя грыбы і расліны Беларусі і меры прафілактыкі атручэння пры кантакце з імі
  • пра сімптомы атручэння ядавітымі грыбамі і раслінамі
  • тэрміны: ядавітыя грыбы, ядавітыя расліны

Умець:

  • распазнаваць ядавітыя грыбы і расліны і правільна аказваць першую дапамогу пры атручэнні ядавітымі грыбамі і раслінамі

Дадатковыя
матэрыялы
  

1.Выберыце з прапанаваных сімптомаў некалькі правільных, якія адносяцца да агульных сімптомаў атручвання грыбамі:

дыярэя
завала
зніжэнне ціску
павышанае слінавыдзяленне
павышаны ціск

2.У Рэспубліцы Беларусь сустракаюцца наступныя ядавітыя грыбы:

паганка белая
мухамор чырвоны
радоўка серна-жоўтая
сыраежка жоўтая
страчок звычайны

3.Усталюйце адпаведнасць паміж грыбамі і адметнымі прыкметамі:
-шапачка мае серавадародны пах
-пласцінкі мяккія, жоўта-вохрыстыя
-шапачка з белымі бародаўчатымі камякамі
мухамор чырвоны-
свінушка тонкая-
радоўка серна-жоўтая-

4.Вызначце сімптомы атручвання паганкай белай:

дыярэя з крывёй
мача набывае чырвоны колер
сутаргі
трызненні і галюцынацыі
кома

5.Грыбы добра назапашваюць:

солі цяжкіх металаў
радыенукліды
крухмал
ваду

6.Можна збіраць старыя пладовыя целы ядомых грыбоў, таму што яны ўтрымліваюць больш вітамінаў.

7.Пры атручванні грыбамі неабходна тэрмінова звярнуцца за медыцынскай дапамогай.

8.Рэчывы, якія выпрацоўваюць ядавітыя расліны, называюцца …
Адказ:

Правільны адказ: Фітатаксіны або фітатаксіны

9.Усталюйце адпаведнасць:
-бузіна чырвоная
-блёкат чорны
-цыкута ядавітая
-воўчае лыка
-
-
-
-

10.Якія сістэмы органаў пашкоджваюць у асноўным раслінныя яды?

11.Часовая страта зроку, слёзацячэнне можа назірацца пры пападанні соку:

12.Сок якой расліны выклікае апёк аж да трэцяй ступені:

13.Не можа выклікаць атручэння ў чалавека ўжыванне малака ці мяса жывёл, якія паядалі ядавітыя расліны.

14.Пры ўдыханні выпарэнняў ад ядавітых раслін можа адбыцца атручэнне.

15.Ядавітыя грыбы змяшчаюць , устойлівыя да звычайных метадаў кулінарнай апрацоўкі і здольныя выклікаць харчовыя атручэнні.

Правільны адказ: мікатаксіны