Кампаненты ежы і іх функцыі
Меню

Ведаць:

  • пра ролю пажыўных рэчываў і іх функцыі ў арганізме чалавека
  • пра асноўныя крыніцы кампанентаў ежы і іх значэнне для арганізма чалавека
  • тэрміны: пажыўныя рэчывы, рацыянальнае харчаванне, норма харчавання

Умець:

  • складаць сутачны рацыён харчавання з улікам асноўных прынцыпаў рацыянальнага харчавання

Дадатковыя
матэрыялы
  

1.Пажыўныя рэчывы - гэта бялкі, тлушчы і .

Правільны адказ: вугляводы

2.Ужыванне вялікай колькасці клятчаткі стымулюе перыстальтыку страўніка і зніжае верагоднасць інфаркту.

3.Аптымальныя суадносіны бялкоў, тлушчаў і вугляводаў у рацыёне:

4.Вызначце кампанент ежы па апісанні: крыніцай з’яўляецца агародніна, садавіна; забяспечвае нармальны рост і развіццё арганізма; уздзейнічае на працэсы абмену рэчываў:

5.Устанавіце адпаведнасць:
-вугляводы
-тлушчы
-бялкі
асноўны будаўнічы матэрыял арганізма-
пры расшчапленні 1 г утвараецца 39 кДж энергіі-
асноўная крыніца энергіі ў арганізме-

6.Прыродны поліцукрыд памяншае рызыку ўзнікнення анкалагічных захворванняў і павышае імунітэт.

Правільны адказ: пекцін

7.Выбярыце некалькі верных характарыстык паняцця «велічыня асноўнага абмену»:

сярэдняе значэнне складае 4,2 кДж на 1 кг масы ў гадзіну
гэта мінімальная колькасць энергіі, неабходная для функцыянавання сістэм органаў у стане поўнага спакою
стрэсавыя станы памяншаюць яго інтэнсіўнасць
павышаецца пры гіперфункцыі шчытападобнай залозы

8.Поліцукрыд пекцін, які дабратворна ўплывае на сардэчна-сасудзістую сістэму і паляпшае перыстальтыку кішэчніка, змяшчаецца ў:

шакаладных батончыках
зефіры
арахісавай пасце
чарнасліве

9.Разлічыце колькасць вугляводаў (у грамах), неабходных для забеспячэння энергетычных выдаткаў у вучня вагой 55 кг у час трохгадзіннай прагулкі, калі энергетычныя выдаткі склалі 12 кДж у гадзіну на 1 кг масы тулава. Адказ акругліце да цэлага ліку, адзінкі вымярэння не вызначайце:
Адказ:

Правільны адказ: 116