Роля харчовых дабавак у харчовай індустрыі. Шляхі забруджвання харчовых прадуктаў і кантроль іх бяспекі
Меню

Ведаць:

  • пра асноўныя харчовыя дабаўкі і іх уплыў на здароўе чалавека
  • пра класіфікацыю і маркіроўку харчовых дабавак
  • шляхі забруджвання харчовых прадуктаў
  • як ажыццяўляецца кантроль за якасцю харчовай прадукцыі, харчовай бяспекі ў Беларусі
  • тэрміны: харчовыя дабаўкі, гранічна дапушчальная канцэнтрацыя хімічных рэчываў

Умець:

  • аналізаваць інфармацыю, якая змяшчаецца ў схемах і маркіроўцы харчовых дабавак і прадуктах харчавання

Дадатковыя
матэрыялы
  

1.На ўпакоўцы прадуктаў, якія ўключаюць харчовыя дабаўкі, павінны змяшчацца назва іх функцыянальнага класа і код Е з нумарам.

2.Дзякуючы харчовым дабаўкам магчыма стварэнне новых прадуктаў харчавання.

3.Старажытныя людзі для павелічэння тэрмінаў захоўвання прадуктаў харчавання НЕ выкарыстоўвалі:

4.Назавіце харчовую дабаўку – натуральны фарбавальнік, які атрымліваюць з ігліцы і лістоў крапівы:
Адказ:

Правільны адказ: Хларафіл або хларафіл

5.Падаўжаюць тэрмін годнасці харчовай прадукцыі:

антыакісляльнікі
стабілізатары
кансерванты
эмульгатары
узмацняльнікі смаку і водару

6.Гранічна дапушчальная канцэнтрацыя - гэта:

7.Вызначце харчовую дабаўку па апісанні: натуральнае рэчыва адносіцца да эмульгатараў, дазваляе змешваць ваду і алей з атрыманнем устойлівай эмульсіі:

8.Глутамінавая кіслата і яе солі адносяцца да:

9.Харчовыя дабаўкі:

шырока выкарыстоўваюцца ў дыетычным харчаванні
выкарыстанне харчовых дабавак павышае кошт прадуктаў харчавання
празмернае спажыванне прадуктаў, якія змяшчаюць харчовыя дабаўкі, можа прывесці да парушэння абмену рэчываў
паляпшаюць знешні выгляд прадуктаў харчавання

10.Устанавіце адпаведнасць забруджвальніка і яго характарыстыкі:
-стронцый-90
-цэзій-137
-свінец
-пестыцыды
-нітраты
радыенуклід выклікае лейкемію і анкалогію малочных залоз-
солі азотнай кіслаты выклікаюць вострыя атручэнні, алергію, парушэнні абмену рэчываў-
радыенуклід выклікае пашкоджанне печані, нервовай, эндакрыннай сістэм, анкалагічныя захворванні-
метал, яго злучэнні выклікаюць вострыя і хранічныя атручэнні, пашкоджанне стрававальнай, нервовай і кроваўтваральнай сістэм-
выкарыстоўваюцца для барацьбы са шкоднікамі і хваробамі раслін, выклікаюць пашкоджанні печані, сардэчна-сасудзістай, мочапалавой і нервовай сістэм-