Фруктоза. Цукроза
Меню

Ведаць:

  • будову малекул фруктозы і цукрозы
  • фізічныя ўласцівасці фруктозы і цукрозы
  • хімічныя ўласцівасці цукрозы
  • біялагічную ролю цукрозы

Умець:

  • складаць ураўненне гідролізу цукрозы
  • прадстаўляць агульную схему атрымання цукрозы з цукровых буракоў

Дадатковыя
матэрыялы

1.Як фруктоза, так і цукроза праяўляюць уласцівасці, характэрныя для мнагаатамных спіртоў.

2.Для цукрозы, у адрозненне ад фруктозы і глюкозы, характэрна рэакцыя .

Правільны адказ: гідролізу

3.Выберыце правільныя сцвярджэнні, якія характарызуюць цукрозу:

салодкая на смак, добра растваральная ў вадзе
малекулярная формула С12Н22О11
уступае ў рэакцыю з аміячным растворам аксіду серабра пры награванні
прадуктамі гідролізу з`яўляюцца глюкоза і фруктоза
поліцукрыд, які складаецца з астаткаў β-глюкозы

4.Выберыце сцвярджэнні, якія дакладна характарызуюць як фруктозу, так і крухмал:

цвёрдыя рэчывы (пры н.у.)
адносяцца да поліцукрыдаў
салодкія на смак
уступаюць у якасныя рэакцыі з ёдам
не уступаюць у рэакцыю «сярэбранага люстра»
уступаюць у рэакцыю гідролізу
у складзе малекулы ёсць кетагрупы

5.Разлічыце максімальную масу этылавага спірту (г), які можна атрымаць з глюкозы, масай 1,8 кг, калі практычны выхад дадзенай рэакцыі складае 80%.
Адказ:

Правільны адказ: 736