Уласцівасці і функцыі бялкоў
Меню

Ведаць:

  • асноўныя тэрміны і паняцці: фермент, дэнатурацыя, фібрылярныя бялкі, глабулярныя бялкі, рэнатурацыя
  • асноўныя ўласцівасці і функцыі бялкоў

Умець:

  • тлумачыць значэнне бялкоў
  • класіфікаваць бялкі па розным прызнакам
  • прыводзіць прыклады бялкоў у сувязі з выконваемымі функцыямі

Дадатковыя
матэрыялы
  

1.У саставе складаных бялкоў, акрамя амінакіслотных астаткаў, уваходзіць які-небудзь кампанент не амінакіслотнай прыроды.

2.Устаўце прапушчанае слова. Працэс парушэння прыроднай структуры бялка пад уздзеяннем знешніх фактараў без разбурэння яго першаснай структуры называецца .

Правільны адказ: дэнатурацыяй

3.Напішыце, як называюцца бялкі, якія выконваюць функцыі біялагічных каталізатараў, і.к. паскараюць працяканне хімічных рэакцый у жывых арганізмах?
Адказ:

Правільны адказ: Ферменты

4.Выберыце з пералічаных функцый бялкоў функцыю, якую выконваюць стрававальныя ферменты ліпазы:

5.Устанавіце адпаведнасць паміж бялкамі і іх функцыямі:
-ахоўная
-каталітычная
-сігнальная
-скарачальная
-рэгуляторная
-транспартная
-структурная
пепсін-
гемаглабін-
актын-
антыцелы-
iнсулін-
радапсін-
калаген-