Ведаць:
Умець:
1.Колькасць спажытай ежы павінна адпавядаць энергетычным затратам арганізма.
2.У якасці адзінак вымярэння спажытай арганізмам энергіі прымяняюцца кілаграмы.
3.У харчаванні неабходна прытрымлівацца энергетычнага балансу.
4.Пры акісленні 1 г вугляводаў або 1 г бялкоў вылучаецца 38,96 кДж энергіі.
5.Пры акісленні 1 г тлушчаў – выдзяляецца 17,6 кДж энергіі.
6.Затраты энергіі кожнага чалавека ў значнай ступені залежаць ад умоў жыцця і характару выконваемай работы.
7.Энергазатраты маюць месца нават ва ўмовах поўнага фізіялагічнага спакою.
8.Найбольш часта аддаюць перавагу 6-разоваму харчаванню.
9.Першы сняданак павінен змяшчаць не менш 35 % сутачнага рацыёну. Другі сняданак – каля 10 %. Абед звычайна складае 50 %, а вячэра – каля 5 % сутачнага рацыёну.
10.Асноўныя прынцыпы здаровага харчавання – гэта ўмеранасць, разнастайнасць, прапарцыянальнасць і індывідуальнасць.