Агульныя прынцыпы арганізацыі сенсорных сістэм
Меню

Ведаць:

  • будову і функцыі сенсорных сістэм смаку, нюху, раўнавагі, дотыку
  • агульныя прынцыпы арганізацыі сенсорных сістэм
  • тэрміны: перыферычны, правадніковы, цэнтральны аддзелы

Умець:

  • тлумачыць узаемасувязь будовы і функцый органаў сенсорных сістэм
Дадатковыя
матэрыялы

1.На корані языка размешчаны рэцэптары, адчувальныя да:

2.Па размяшчэнню ў арганізме рэцэптары падзяляюцца на:

3.Суаднясіце:
-забяспечвае прасторавую арыентацыю чалавека
-ажыццяўляе аналіз хімічных раздражняльнікаў, якія дзейнічаюць на рэцэптары
-ажыццяўляе ўспрыняцце і аналіз прысутных у паветры пахучых рэчываў
Вестыбулярная сенсорная сістэма-
Смакавая сенсорная сістэма-
Нюхальная сенсорная сістэма-

4.Выберыце ўсе верныя сказы:

Язык пакрыты слізістай абалонкай, складкі якой змяшчаюць смакавыя пупышкi.
Слухавая сiстэма прадстаўлена органам раўнавагі, вестыбулярным нервам і сенсорнымі вестыбулярнымі зонамi.
Праваднiковы аддзел уключае падкоркавыя ядры і сенсорныя зоны кары вялікіх паўшар’яў, якая ажыццяўляе дэталёвы аналіз узбуджэння.
Цэнтральны аддзел аналізатара адказвае за апрацоўку сігналаў, атрыманых ад рэцэптараў.
Для зрокавай сенсорнай сістэмы такім раздражняльнікам з’яўляецца святло, для слыхавай — гук, а для смакавай і нюхальнай — хімічныя рэчывы.

5.Сенсорныя сістэмы забяспечваюць успрыманне арганізмам з навакольнага свету і ўнутранага асяроддзя арганізма. Сенсорная сістэма складаецца з наступных аддзелаў: пераферычнага, правадніковага, цэнтральнага.

Правільны адказ: раздражненняў

6. аддзел (рэцэптары).

Правільны адказ: Пераферычны

7. аддзел (адчувальныя нервовыя валокны).

Правільны адказ: Правадніковы

8. аддзел (сенсорныя зоны кары вялікіх паўшар’яў).

Правільны адказ: Центральны