Паняцце аб арганічных рэчывах
Меню

Ведаць:

  • паняцце: «арганічныя злучэнні»

Умець:

  • адрозніваць неарганічныя і арганічныя рэчывы
  • называць вобласці практычнага выкарыстання арганічных злучэнняў

Дадатковыя
матэрыялы

1.Выберыце элемент, атамы якога абавязкова ўтрымліваюцца ў складзе арганічных рэчываў:

2.Выберыце валентнасць атамаў вугляроду ў арганічных злучэннях:

3.Большасць арганічных рэчываў з’яўляюцца злучэннямі малекулярнай будовы.

4.З прапанаванага пераліку выберыце назвы арганічных рэчываў:

глюкоза
вуглякіслы газ
цэлюлоза
азотная кіслата

5.Выберыце прадукты, якія ўтвараюцца пры поўным згаранні арганічных рэчываў у кіслародзе:

вуглярод
вада
вуглякіслы газ
угарны газ

6.Шмат якія арганічныя злучэнні тэрмічна няўстойлівыя і нават пры адносна невысокіх тэмпературах раскладаюцца з утварэннем вугляроду, такім чынам апальваюцца.

7.Вугляродзмяшчальныя злучэнні, якія ўпершыню былі вылучаныя з арганізмаў жывёл і раслін, называюцца арганічнымі.

8.Выберыце, якія тыпы сувязі характэрныя для арганічных рэчываў:

іонная
кавалентная палярная
кавалентная непалярная
металічная

9.Выберыце верныя сцверджанні аб значэнні арганічных рэчываў:

глюкоза, фруктоза, цукроза і крухмал з’яўляюцца важнымі крыніцамі энергіі для чалавека
яды змей, павукоў, пчол, вос, атрутных грыбоў маюць вугляводную прыроду
у арганізмах раслін бялкі ў найбольшай колькасці ўтрымліваюцца ў насенні, дзе яны адкладаюцца ў запас
тлушчы з’яўляюцца самай важнай крыніцай энергіі для чалавека і змяшчаюцца толькі ў арганізмах жывёл
вітаміны паступаюць у арганізм з ежай і ўдзельнічаюць практычна ва ўсіх працэсах, якія праходзяць у нашым арганізме

10.Вызначце прыродныя рэчывы:

бялок
капрон
крухмал
поліэтылен
глюкоза
ПВХ